Attitude betekenis

Positieve attitude

Wat betekend veiligheidsattitude?

Een attitude is de houding die je hebt ten opzichte van een persoon, organisatie of onderwerp. Een veiligheidsattitude is dus een innerlijke houding, die gevormd is door kennis, ervaring en overtuigingen op het gebied van veiligheid.

Als je geen controle hebt over wat je overkomt, dan kan je altijd je attitude aanpassen ten opzichte van wat het met jou doet. Als je dat kan dan bepaal jij zelf de verandering in plaats van dat het jou beheerst.

Attitude at work

Een positieve veiligheidsattitude

Een attitude kan positief, negatief of neutraal zijn. Een leidinggevende of werknemer kan bijvoorbeeld een positieve veiligheidsattitude hebben ten opzichte van zijn teamleden, of kunnen een negatieve veiligheidsattitude hebben naar de organisatie toe. Op het werk gaat het daarom naast het verwerven van kennis over veiligheid juist om het ontwikkelen van de juiste veiligheidsattitude bij de werknemers. De veiligheidsattitude heeft invloed de gedachten, gevoelens en bepaalt uiteindelijk het veiligheidsgedrag.

Om risico’s te kunnen begrijpen, categoriseren werknemers alle informatie die binnenkomt. Stel dat de werknemer een bruin rechthoekig hard en zwaar voorwerp over de rand van een steiger ziet liggen. Gelukkig categoriseren de meeste werknemers dit meteen met een ‘metselsteen’ die na beneden kan vallen en letsel aan kan richten.  Attitudes zijn deel van het categorisatie systeem dat we hiervoor nodig hebben. Het zijn ‘labels’ voor inkomende informatie. Dát is veilig of dit levert gevaar op. Attitudes beïnvloeden daarmee ook je gedrag. Wat als je iets onveilig vindt zul je het vermijden. De attitude ‘haast zorgt voor fouten’ zal leiden tot het vermijden van haast. 

Hoe staat het met jouw veiligheidsattitude?

Hoe kan Attitude at work jou helpen?

Het is bewezen dat werknemers en leidinggevenden door de juiste veiligheidsattitude veel problemen kunnen overwinnen en tegelijkertijd de veiligheid drastisch verbeteren. Dit gebeurt binnen organisaties waar de veiligheidscultuur is verbeteren. Het creëren van een positieve veiligheidsattitude laat medewerkers werkzaamheden en risico’s in het juiste perspectief ziet. Attitude at work bied ondersteuning om deze houding te creëren en het juiste veiligheidsgedrag te ondersteunen.

Wil je weten op welke wijze de veiligheidsattitude binnen jouw organisatie verbeterd kan worden? Maak dan meteen een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wat is jouw houding ten opzichte van veiligheid?

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Positieve attitude

Title Goes Here


Get this Free E-Book

Use this bottom section to nudge your visitors.

>